Når du skal lage kjøttsuppe av høyrygg som er lav i histamin og salisyl er det viktig å bruke så fersk høyrygg som mulig.
Ingredienser – grønnsaker som er lave i histamin og salisyl
- poteter
- pastinakk,
- sellerirot
- gulrot
Alle er medium på salisylsyreinnhold. Poteter, pastinakk, sellerirot og gulrot er alle rotgrønnsaker med relativt lavt innhold av biogene aminer, noe som gjør dem generelt trygge for de fleste – inkludert personer med histaminintoleranse eller følsomhet for andre biogene aminer.
Kjøttet er kjøpt ferskt hvor slaktedato var ca. 10 dager før det havnet i vår handlekurv. Det er individuelt hvor følsom man er på kjøtt og fisk.
Litt om fremgangsmåten
Kjøttet må brunes varsomt (vær forsiktig , ikke for sterk varme for her dannes det lett aminer). Kjøttet er så trukket ca. 1 time. Er det høyrygg av kalv holder det med 1 time. Kjøtt av voksent dyr må man la det trekke litt lenger. Prøv deg fram.
I og med at jeg på tillagingstidspunktet ikke hadde hatt elveblest på noen dager gjorde jeg et forsøk med å koke grønnsakene i kraften fra høyryggen og det gikk bra.
Skulle jeg være ekstra varsom, ville jeg ha kokt grønnsakene, som jeg skulle spise, for seg selv, og tatt oppi litt av kjøttet til slutt, altså minimalt med kjøttkraften.
Aminer dannes så snart kjøttet bearbeides, det vil si at det er aminer i kraften. For å understreke det nok en gang: Dette tåles jo av de fleste, men det er en spesiell situasjon når man er intolerant overfor biogenaminer og salisylater og vil være forsiktig med slik mat for en periode for å lege tarmen.
Denne middagen smakte helt fortreffelig. Krydderet er havsalt, hvit pepper og en dash kruspersille!!
Dette bør du vite om histaminintolernse – Berit Nordstrand
Følg meg gjerne på Facebook og/eller Instagram
Gjennomgått og redigert, juni 2025