Sitronmelisse (Melissa officinalis) er en velduftende urt kjent for sine beroligende egenskaper. Å lage te av denne planten er både enkelt og helsebringende. I dette innlegget får du en enkel oppskrift, tips til høsting og tørking, og innsikt i helsefordelene ved å drikke sitronmelisse-te.
Det er bare å plukke sitronmelisse som jeg har i pallekarmene. For der er det futt i sakene kan jeg meddele.
Såpass at dersom jeg ikke passer på og setter melissen i en egen potte, så sprer den seg til forringelse for andre grønnsaker og urter som også vil ha sin plass til utfoldelse.
Hva er sitronmelisse?
Sitronmelisse er en flerårig urt i myntefamilien med frisk sitronduft. Den har vært brukt i århundrer i urtemedisin for å roe nervene, bedre søvnen og lindre fordøyelsesplager.
Fremgangsmåte for å lage beroligende te av sitronmelisse
Du kan lage te av både ferske og tørkete blader, men her forteller jeg hvordan du skal tørke sitronmelissen.
- Høst bladene før planten blomstrer, helst om morgenen når duften er sterkest. Bladene kan brukes ferske eller tørkes på et luftig, skyggefullt sted eller i stekeovnen.
- Jeg plukker av de fine bladene. Om det er blader som er brune i kantene så tar jeg ikke dem med. Jeg legger dem på et stekebrett som er dekket med bakepapir.
- Deretter setter jeg brettet i stekeovnen på 40 grader, varmluft. Det er lurt å ha en liten glippe i døren så fuktigheten forsvinner ut.
- Melissen tørket utrolig raskt, tror ikke det tok mer enn ett par timer. Andre urter ville kanskje trengt natten for å bli skikkelig tørt.
Da er det bare å finne fram et egnet glass for oppbevaringen.
Et glass med tørket sitronmelisse passer utmerket som vertinnegave og du blir invitert til noen.
Utover å bruke sitronmelissen til beroligende te kan den brukes til å strø over salater, kjøttretter, til pynt på kaker eller hva man måtte ønske, men da er den best og finest som nyplukket.