Hvorfor bør vi bløtlegge nøtter og frø?


Nøtter er små kraftpakker av næring – fulle av sunne fettsyrer, proteiner, vitaminer og mineraler. Men visste du at hvordan du behandler nøttene før du spiser dem, kan påvirke både næringsopptaket og fordøyelsen?

Det sies at nøtter kan forebygge sykdom og dempe inflammasjon.

I denne artikkelen ser vi nærmere på hvorfor vi bør velge å bløtlegge nøtter, og hva som gjør valnøtter spesielt interessante fra et helsemessig perspektiv.

Så hvorfor bløtlegge nøtter og frø?

Nøtter og frø inneholder naturlige «beskyttelsesstoffer», blant annet:

  • Fytinsyre
  • Enzyminhibitorer
  • Tanniner
  • Lektiner

Bløtlegging gjør at nøttene og frøene blir klare for å spire og gro, samt at enzymene blir tilgjengelig for oss gjennom maten. Proteinet i nøttene og frøene blir lett fordøyelig og dermed økes også dets ernæringsmessige potensial ved at alle de gode stoffene blir lettere å ta opp for kroppen. Når vi spiser nøttene som de er, så går de mer eller mindre gjennom tarmen uten å få gjøre den gode jobben de er tiltenkt.

Ovennevnte stoffer beskytter nøttene i naturen, men kan også hemme opptaket av viktige mineraler som jern, sink, kalsium og magnesium når vi spiser dem. Fytinsyre binder seg nemlig til mineralene og gjør dem utilgjengelige for kroppen.

Nødvendigheten av å bløtlegge nøtter og frø. Som linfrø og sesamfrø

Bløtleggingstiden vil variere avhengig av type

Jo hardere nøttene er, desto lenger må de bløtlegges. La vannet stå 2,5-5 cm over nøttene. 2-3 ss eplecidereddik eller himalayasalt i bløtleggingsvannet skal være bra. Skyll dem godt når de er ferdige bløtlagt.

Frøene legger jeg i vann et par timer før jeg skal bruke dem i rundstykker og knekkebrød.

  • Mandler, hassel, pistasj (nøtter) 4-8 timer
  • Para nøtter, pekan, valnøtter 2-4 timer
  • Cashew, makadamia, pinjekjerner 1-2 timer (aldri mer)
  • Hampfrø, trenger ikke bløtlegges
  • Bløtlagte nøtter og frø kan spises som bløtlagte. Bollen med bløtlagte nøtter, kan stå i kjøleskap. Da holder nøttene og frøene seg i ca 2-3 dager.

Nøttene kan spises våte, men det synes ikke jeg er så godt. Ved å dehydrere dem på ikke mer enn 42 grader celsius vil de bli tørre og fine igjen.

Egenskapene etter bløtleggingen vil bli bevart. Å tørke nøtter tar ca 24-36 timer. Nøttene skal kjøle seg helt og pakkes bort i lufttette glass eller bokser. Slik holder de seg i flere måneder.

Oftest tørker jeg dem i stekeovnen på ovennevnte varme i noen få timer og legger dem deretter i fryseren. Jeg bruker mye nøtter i mange typer bakverk slik som kaker, sunt godteri, knekkebrød og brød. Jeg synes det er krevende å få dem skikkelig tørre i stekeovnen. Det er derfor jeg velger å fryse dem.

Hva skjer under bløtlegging?

Når du bløtlegger nøtter i vann over tid (gjerne med litt salt eller 2 ts eddik), skjer det flere ting:

  • Fytinsyre brytes delvis ned
  • Enzyminhibitorer reduseres
  • Fordøyelsesprosessen blir lettere
  • Smaken blir ofte mildere og søtere

Dette er spesielt nyttig for personer med sensitiv fordøyelse eller som ønsker å optimalisere næringsopptaket fra maten.

Hvorfor vi bør bløtlegge nøtter. For bedre opptak av enzymer

Valnøtter – Mat for hjernen

Valnøtter er blant de mest næringsrike nøttene, og har et høyt innhold av:

  • Omega-3-fettsyrer (ALA) – antiinflammatorisk og godt for hjernen
  • Antioksidanter – bl.a. polyfenoler som beskytter cellene
  • Ellaginsyre – en kraftig antioksidant som kan støtte immunforsvaret
  • Melatonin – kan bidra til bedre søvn
  • Magnesium, kobber og mangan – essensielle mineraler for mange prosesser i kroppen

Fun fact

Valnøttens utseende ligner på en liten hjerne – og det passer godt, for forskning viser at valnøtter kan støtte kognitiv funksjon, hukommelse og til og med bidra til å redusere risikoen for nevrodegenerative sykdommer.

Da er det bare å teste det ut. God fornøyelse og god fordøyelse!

OPPSKRIFT! Smakfulle, sprø og glutenfrie knekkebrød lager du enkelt selv og oppskriften finner du i denne artikkelen.

TAKK FOR AT DU LESER BLOGGEN FUNKMEDHELSE! Følg meg gjerne på Facebook og Instagram hvor du enkelt kan dele dine egne erfaringer med å bløtlegge og nyte godene av nøtter og frø.

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Nettside av WebNext | Personvern