Lektiner er en type proteiner som finnes i mange planter, spesielt i belgfrukter, korn, frø og enkelte grønnsaker som poteter, tomater og paprika. De fungerer som en naturlig forsvarsmekanisme for planten, da de kan binde seg til karbohydrater og potensielt hindre insekter og mikroorganismer i å angripe planten.
Å spise lektinredusert mat er ikke det første tiltaket jeg vil anbefale deg for å bedre helsen. Dersom du allerede har kuttet ut 3 triggere slik som gluten, kumelk og sukker og fortsatt opplever fordøyelsesproblemer, kan du teste ut lektinredusert kost noen uker for deretter å innføre ett og ett produkt tilbake i kostholdet for å se om det er et eller flere lektinrike matvarer du reagerer på.
Det er viktig å merke seg at ikke alle trenger å unngå lektiner, og mange lektinrike matvarer er også næringsrike. Men for de som sliter med fordøyelsen eller autoimmune sykdommer, kan det være verdt å prøve et lektinredusert kosthold for å se om det hjelper.
Lektinredusert mat handler om å begrense eller unngå matvarer som inneholder høye nivåer av lektiner. Noen mener at lektiner kan forårsake fordøyelsesproblemer, betennelser og andre helseutfordringer, spesielt for personer med sensitiv mage eller autoimmune sykdommer.
Grunner til å redusere lektiner i kosten
- Bedre fordøyelse – Noen opplever oppblåsthet, gass eller mageproblemer etter å ha spist mat rikt på lektiner
- Redusert betennelse – Noen forskere og helseeksperter mener at lektiner kan bidra til lavgradig betennelse i kroppen
- Forbedret tarmhelse – Hvis lektiner skader tarmveggen, kan det føre til lekk tarm, som kan være knyttet til autoimmune sykdommer
- Potensielt bedre næringsopptak – Det sies at lektiner kan hemme opptaket av viktige næringsstoffer som jern, sink og kalsium
Matvarer med høyt innhold av lektiner
- Belgfrukter (bønner, linser, kikerter, peanøtter, soyaprodukter)
- Kornprodukter (hvete, rug, bygg, mais, quinoa)
- Nøtter og frø (spesielt cashewnøtter og solsikkefrø)
- Nattlysvekster (potet, tomat, paprika, aubergine)
- Melkeprodukter fra dyr som er fôret med korn
Lektinreduserte eller trygge matvarer
- Kjøtt, fisk, egg (spesielt fra beitedyr og villfanget fisk)
- Meieriprodukter (kun fra beitedyr eller A2-melk, som noen mener er lettere å fordøye)
- Grønnsaker (brokkoli, blomkål, squash, løk, asparges, hvitløk)
- Frukt (bær, epler, sitrusfrukter, kirsebær – i moderate mengder)
- Søte poteter (de tilhører ikke samme plantefamilie som vanlige poteter)
- Nøtter og frø med lavt lektininnhold (valnøtter, macadamianøtter, pekannøtter)
Oppskrift på kikertsuppe med hvitløk og gurkemeie. Og kikertene er selvfølgelig kokt i trykkoker.
Hvordan redusere lektiner i mat
- Bløtlegging av bønner og korn over natten reduserer lektininnholdet
- Koking – Mange lektiner er varmefølsomme og ødelegges ved koking
- Fermentering – Gjæringsprosesser, som surdeigsbaking, kan bryte ned lektiner
- Trykkoking – En effektiv måte å redusere lektiner på, spesielt i bønner
Gro Raugland ble frisk fra kronisk smerte med lektinredusert kosthold
Du har kanskje hørt om forfatteren av boken «Tim – en mors historie om autisme og ADHD»? Tim har ikke lenger autisme etter å ha fulgt behandlingsformen Funksjonell medisin. Tilbudet tilbys av leger som har sin etterutdanning fra USA. En persontilpasset tilnærming ved å se etter de bakenforliggende årsakene til sykdom.
Forfatteren av ovennevnte bok, Gro Raugland har diagnosen fibromyalgi. Hun hadde vært uten gluten og kumelk i mange år og tok etter hvert kostholdsomleggingen noen skritt videre på grunn av smertene hun hadde. Fordi hun allerede hadde et krevende kosthold kviet hun seg for gjøre det enda mer omfattende. For at hun skulle være villig til å gå ytterligere inn for et ukonvensjonelt kosthold, var det viktig for henne at omleggingen måtte ha et medisinsk fundament. Derfor har hun fulgt Steven Gundrys kostholdsråd som er begrunnet medisinsk, og ikke basert på synsing. Noe som har gjort henne helt smertefri.
Den tidligere hjertekirurgen Steven Gundry hevder at lektiner er en vesentlig faktor i autoimmune sykdommer som eksempelvis Cøliaki, Diabetes type 1, Ulcerøs kolitt og Chrons sykdom. Han var kirurg og professor ved Loma Linda University Medical center. Etter hvert ble han mer opptatt av hvordan man kunne forebygge ved hjerteproblemer via å endre kostholdet enn ved å skjære i hjerter som en livreddende siste løsning. I boken «The Plant paradox» presenterer han forskningen rundt lektiner, et antibeitestoff som finne i flere matsorter som jeg har skissert over her.
Du kan bli mer kjent med Gro Raugland gjennom FUNKMEDMAT – Funksjonell ernæring som hun driver sammen med helse-/kostholdscouch Heidi Stange Noraberg