Når man har fått en del forskjellig kjøtt fra økologisk kalv er det bare å sette seg ned å tenke etter hva man kan lage av kalveskanker og valget falt på det som overskriften antyder:
Osso buco med gremolata – oppskrift
- 6 kalveskanker
- litt økologisk speltmel
- smør og økologisk rapsolje
- 1 liten rødløk
- 3 store gulrøtter
- en bit sellerirot (i stedet for paprika)
- 2 stilker stangselleri
- 2 hvitløksfedd
- 1 boks økologiske tomater
- ca. 5 dl kyllingkraft (det var det jeg hadde i fryseren, men det skulle nok vært kjøttkraft, men kyllingkraft fungerte godt)
- frisk persille (i stedet for timian)
- litt revet limeskall (i stedet for sitron)
- litt limesaft
Gremolata – oppskrift
- 2 ts revet limeskall
- 2-3 hvitløksfedd, finhakket
- 1 ss persille, finhakket
Tilbereding av osso buco med gremolata
- Ha litt speltmell, salt og hvit pepper på en tallerken og vend kalveskankene i melblandingen slik at skankene blir dekket med mel. Brun skankene (to av gangen) i stekepannen i litt smør. Ha skankene i en gryte med lokk (som begge tåler å stå i stekeovnen (jeg brukte jerngryte m/lokk))
- Ha kraften i pannen og kok ut av pannen. Ta vare på sjyen.
- Fres deretter gulrøtter, sellerirot, løk, stangselleri og hvitløk i stekepannen på middels varme i ca. 5 minutter. Ha på kraftsjyen og kok opp.
- Tilsett tomatene og krydderet og la det stå og putre noen minutter. Smak til med litt presset limesaft og eventuelt mere krydder.
- Hell blandingen over skankene, sett på lokk og stek i ovnen ved 170 grader i 1,5 – 2 timer, til kjøttet er mørt og godt.
- Øs litt av grønnsaksblandingen over skankene jevnlig, og tilsett litt mer vann underveis om du synes sausen blir for tykk.
- Rør sammen ingrediensene til gremolataen og la den stå og godgjøre seg mens kalveskankene koser seg i ovnen.
Som tilbehør laget jeg en potetmos, men man kan bruke risotto eller brød også.
Det smakte utrolig godt !!